sportdata.gr:
sportdata.gr
Menu Guide - Είστε εδώ:
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
"Ξεκίνημα στην εποχή Ρανιέρι"

Ξεκίνημα στην εποχή Ρανιέρι

27/7/2014, sportdata.gr

Ένα σίριαλ που ξεκίνησε απο την ημέρα που ο Σάντος ανακοίνωσε την αποχώρηση του απο την εθνική ομάδα, έφτασε πλέον στο τέλος του με ευτυχή κατάληξη για την Ελλάδα. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι είναι ο νέος τεχνικός της ελληνικής ομάδας, σε μία απόφαση που ικανοποίησε τόσο τον φίλαθλο κόσμο όσο και την ομοσπονδία. Και αυτό, διότι οι περγαμηνές του ιταλού τεχνικού είναι τόσο αξιόλογες, που η πρόσληψη του στην ομάδα γνωρίζει την κοινή αποδοχή όλων.

Το βιογραφικό του 63χρονου προπονητή είναι εμπλουτισμένο με πλούσιες παραστάσεις σε πραγματικά ύψιστο επίπεδο, αν και το μειονέκτημα του να μην κερδίζει τίτλους είναι αυτό που τον έφερε σε μία θεωρητική πτώση την τελευταία πενταετία. Το γεγονός ότι πρόκειται για προπονητή με καταγωγή απο την Ιταλία, τον καθιστά ελκυστικό για τους έλληνες φιλάθλους, που έχουν συνειδητοποιήσει τα τελευταία χρόνια ποιό είναι το ταβάνι του έλληνα ποδοσφαιριστή. Ο Ρανιέρι αν και κατα καιρούς είχε στην διάθεση του σπουδαία ονόματα στις ομάδες του, πάντα ακολουθούσε το ιταλικό μοντέλο που προστάζει οτι η άμυνα είναι πιο σημαντική απο την επίθεση. Έναν προπονητή με τέτοια χαρακτηριστικά και ίδια φιλοσοφία αναζητούσε η Ελλάδα, και η πρόσληψη του αναμφίβολα θεωρείται μια σημαντική επιτυχία της ομοσπονδίας.

Σε αντίθεση όμως με τους προκάτοχους του, ο Κλαούντιο Ρανιέρι έχει στην ουσία ένα πολύ πιο δύσκολο έργο να χειριστεί στο άμεσο μέλλον. Αν και η πρόκριση στο επόμενο Euro φαντάζει εφικτή ειδικά μετά την αλλαγή του φορμάτ, το μεγάλο του στοίχημα είναι η διαχείριση του ρόστερ και η άμεση (όχι σταδιακή) ανανέωση του.

Όταν ο Ρεχάγκελ ανέλαβε την Ελλάδα το 2001, η εθνική εμφάνιζε μία εικόνα διάλυσης στην καλύτερη περίπτωση. Ο γερμανός μπορεί να δέχθηκε τα εύσημα για την (επιτέλους) εφαρμογή της πειθαρχίας στα ελληνικά αποδυτήρια, αλλά η αλήθεια είναι ότι διέθετε την καλύτερη φουρνιά ελλήνων παικτών των τελευταίων 30 ετών στην διάθεση του. Ο Σάντος απο την άλλη, είχε και ο ίδιος ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που δεν ήταν άλλο απο την στρωμένη ομάδα που έπαιρνε στα χέρια του. Αν και προσπάθησε κατα περιόδους να κάνει μια μίνι ανανέωση, τελικά πορεύτηκε με τις παλιές καραβάνες, που όμως δεν θα υπάρχουν πια.

Το έργο του Ρανιέρι συνεπώς, φαντάζει ως το πιο δύσκολο που έχει ένας προπονητής της εθνικής, απο την εποχή του Βασίλη Δανιήλ. Οι Καραγκούνης και Κατσουράνης αποτελούν επίσημα παρελθόν απο την ομάδα, ενώ σχεδόν σίγουρα αναμένεται να αποχωρήσουν και οι Σαλπιγγίδης, Γκέκας. Οι εν λόγω παίκτες μπορεί να κούρασαν ανα τα χρόνια τον κόσμο με την συνεχή τους παρουσία, αλλά δεν παύουν να αποτελούν τον κορμό της εθνικής των τελευταίων ετών. Η αντικατάσταση τους καλείται να γίνει άμεσα, και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Το πρόβλημα που αμέσως εντοπίζεται με την πρώτη ματιά, δεν είναι άλλο απο το επιθετικό κομμάτι. Η Ελλάδα έχει ξεμείνει πλέον με μόνο δύο καθαράιμους στράικερ (Μήτρογλου, Αθανασιάδης), που δεν διανύουν και την καλύτερη τους περίοδο. Με εξαίρεση τον Βέλλιο που πρόσφατα μεταγράφηκε στην Λιρς, δεν υπάρχει κανένας άλλος παίκτης που να μπορεί άμεσα να πάρει δικαιολογημένα θέση έστω στο ρόστερ. Ανάλογο πρόβλημα εντοπίζεται και στα αμυντικά χαφ, με τους Ταχτσίδη και Πέτσο να θεωρούνται βέβαιοι πλέον για την επάνοδο τους στο ελληνικό δυναμικό.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, οτι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της ανανέωσης του ρόστερ και της αμυντικής φιλοσοφίας που επιθυμεί να διατηρήσει ο Ρανιέρι. Για να μην αναιρέσει το ένα το άλλο, χρειάζεται ένας έμπειρος προπονητής που θα έχει ιδέες και πλάνο. Ένας τέτοιος είναι και ο Κλαούντιο Ρανιέρι, και αυτό θα είναι το πρώτο του μεγάλο στοίχημα. Οι έλληνες φίλαθλοι θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να σεβαστούν το όνομα του ιταλού τεχνικού, αν θέλουν να δουν θετικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι και ο Ρεχάγκελ δέχθηκε 5 γκολ στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι με την εθνική Ελλάδας, με την συνέχεια να είναι σε όλους γνωστή.