sportdata.gr:
sportdata.gr
Menu Guide - Είστε εδώ:
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ->
ΔΙΕΘΝΗ ->
"Αποκλεισμένη από τα αποδυτήρια..."

Αποκλεισμένη από τα αποδυτήρια...

6/7/2016, Sportdata.gr, Γράφει ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Πολλοί ήταν αυτοί που φέτος πίστευαν πως ήταν η χρονιά του Βελγίου και πως είχε «δέσει το γλυκό» ώστε να κατακτήσουν ένα μεγάλο τρόπαιο. Μιά ματιά στο ρόστερ να ρίξει κανείς άλλωστε, διαπιστώνει άμεσα πως λίγες είναι οι ομάδες που διαθέτουν ανάλογο.

Όλα αυτά στην θεωρία, αφού η πραγματικότητα απέχει πολύ και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στο παιχνίδι με την Ουαλία, με την παρέα του Μπέιλ να τους δίνει μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα και να τους στέλνει σπίτι τους.

Πως όμως έφτασε σε αυτό το σημείο μιά ομάδα που ειδικά απέναντι στην Ουγγαρία έδειξε να παίρνει τον δρόμο της; Η απάντηση έγκειται στα αμυντικά κενά που δυστυχώς για τους ίδιους τους Βέλγους έκαναν τελικά την (αναμενόμενη) εμφάνιση τους. Ήταν δεδομένο πως θα έρθει η στιγμή που κάποια ομάδα θα ξεγυμνώσει όλες τις αδυναμίες τους, και (μετά την Ιταλία) το έκανε και η Ουαλία σε νοκ-αουτ παιχνίδι.

Έχοντας κατέβει στο τουρνουά με τις σοβαρές απώλειες των Κομπανί και Λόμπαρτς στα στόπερ η κατάσταση έγινε απλά χειρότερη με τον τραυματισμό του Φερτόνγκεν. Το αιώνιο πρόβλημα αυτής της ομάδας που όλοι χαρακτηρίζουν ως νέα δύναμη, είναι η αδυναμία στα ακραία της μπακ. Εκεί όπου αγωνίζονται κατ’ανάγκην ο Φερμάλεν και ενίοτε ο Αλντερβάιρελντ, που πρόκειται για καθαρά στόπερ. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές δεν είναι τα καθαρόαιμα μπακ που θα αλωνίσουν στο «ανοιχτό πέλαγος» της πλευράς τους, αφού πασχίζουν στην δημιουργία.

Μόνο τυχαίο δεν ήταν πως τα δύο από τα τρία τέρματα τα δέχθηκε το Βέλγιο προήλθαν από λάθη των Ζορντάν Λουκάκου και Μοϊνιέ. Δηλαδή των δύο ακραίων μπακ. Ο Βίλμοτς έχει το ελαφρυντικό πως με την απουσία ποιοτικών ακραίων έπρεπε να τους χρησιμοποιήσει αναγκαστικά, και δυστυχώς το πλήρωσε.

Ο Βέλγος τεχνικός όμως σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Έχει και ο ίδιος τεράστιο μερίδιο ευθύνης, τόσο για τις επιλογές του στο ρόστερ (στο αμυντικό κομμάτι), όσο και για ορισμένες εμμονές. Για παράδειγμα, ο Ντε Μπράινε έδειξε από το πρώτο παιχνίδι πως δεν είναι σε καλή κατάσταση. Έκανε ένα κάκιστο τουρνουά και ωστόσο ήταν και πάλι βασικός απέναντι στην Ουαλία. Χαρακτηριστικό είναι πως απέναντι στην Ουγγαρία που όλοι έκαναν «πάρτυ», ήταν και πάλι αρνητικός.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει πολλές προϋποθέσεις για να πετύχει στο μέλλον, αρκεί η περίφημη παραγωγή παικτών (σχεδόν επί... εργοστασιακού επιπέδου) να βγάλει και ποδοσφαιριστές που ξέρουν να παίζουν και άμυνα. Είναι κανόνας και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει, πως σε τέτοιο επίπεδο τις κούπες τις παίρνουν σύνολα που πρωτίστως έχουν σκληρή αμυντική γραμμή. Αν αυτό το συστατικό λείπει, αναπόφευκτα δεν μπορείς να βλέπεις μακριά...